fotografoi main

Τα περισσότερα ζευγάρια που αναζητούν κάποιον φωτογράφο για να καλύψει το γάμο τους κάνουν την έρευνά τους με γνώμονα συνήθως μόνο την τιμή... Ίσως και να έχουν δει και μερικές φωτογραφίες έτσι για δείγμα, όμως στην ουσία δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάποια ουσιαστικά θέματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρές ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Θα πρέπει λοιπόν πριν καταλήξετε σε κάποιον επαγγελματία να αναρωτηθείτε...:

1. Σας αρέσει το στυλ του; Η φωτογραφία είναι τέχνη και το τελικό της αποτέλεσμα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου. Έτσι λοιπόν, πρωτού καταλήξετε σε κάποιον φωτογράφο για το δικό σας γάμο, δείτε πρώτα αρκετά δείγματα της δουλειάς του και ζητήστε του να σας μιλήσει για το στιλ που ακολουθεί. Υπάρχουν διάφορα στιλ φωτογραφίας, όπως π.χ. το ποζαριστό (δηλ. φωτογράφηση σε πόζες που στήνει και καθοδηγεί ο φωτογράφος), το ελεύθερο ή αλλιώς «photojournalism» (δηλ. το πιο χαλαρό και χωρίς πολλά στησίματα), και πολλά άλλα που μάλλον δεν αφορούν το γάμο (όπως fashion style κτλ.). Ρωτήστε λοιπόν και συζητήστε με τον υποψήφιο φωτογράφο σας ποιο είναι το στιλ που αυτός ακολουθεί, για να ξέρετε σε τί ύφος θα είναι οι φωτογραφίες που θα πάρετε... Καλό θα είναι το ύφος του να ταυτίζεται με το δικό σας καλλιτεχνικό αισθητήριο. Εννοείται φυσικά πως εάν κάνετε αυτή την ερώτηση σε κάποιον και δεν ξέρει να σας απαντήσει, θα πρέπει να τον ευχαριστήσετε ευγενικά και να αποχωρήσετε....

2. Διαθέτει το σωστό εξοπλισμό; Η φωτογραφία σήμερα έχει πάρει άλλες διαστάσεις χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο φωτογραφικός εξοπλισμός ενός σοβαρού επαγγελματία θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας και ικανός να ανταποκριθεί σε όλες τις φωτιστικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφική του μηχανή θα πρέπει να έχει αρκετή ευαισθησία και να τραβά ποιοτικές και τεχνικά σωστές φωτογραφίες τόσο σε υπερ-φωτισμένες όσο και σε υπο-φωτισμένες συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει αρκετά καλά το χειρισμό του φωτός και να διαθέτει πρόσθετες φωτιστικές πηγές (φλας εκτός μηχανής, φορητά φώτα, φώτα χειρός κτλ), ούτως ώστε να μπορέσει να επιτύχει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό τέλος είναι να έχει μαζί του και εφεδρικό εξοπλισμό (δηλ. δεύτερη φωτογραφική μηχανή) γιατί δεν είναι απίθανο να συμβεί κάποια βλάβη. Οι σωστοί επαγγελματίες πάντα διαθέτουν και δεύτερο σώμα μηχανής και το έχουν μαζί τους σε όλες τις περιστάσεις.

3. Έχει την απαιτούμενη εμπειρία; Ο φωτογράφος του γάμου σας θα πρέπει να είναι έμπειρος. Η καλή γνώση του μυστηρίου δίνει τη δυνατότητα να κινείται στο χώρο με περισσότερη σιγουριά και να τοποθετείται κάθε στιγμή στη σωστή θέση προκειμένου να βγάλει τις ανάλογες φωτογραφίες. Έτσι πρέπει ο φωτογράφος να ξέρει από ποια γωνία είναι καλύτερο να τραβήξει π.χ. τον αρραβώνα, από πού θα σταθεί για να πάρει καλύτερα τον κουμπάρο όταν αλλάζει τα στέφανα, πότε θα τραβήξει το ζευγάρι από πίσω και πότε είναι η καλύτερη στιγμή να κινηθεί στο χώρο για πιο ρεπορταζιακές φωτογραφίες. Επίσης, θα πρέπει να ξέρει να χειριστεί το χρόνο πριν και μετά το μυστήριο, που συνήθως είναι αρκετά περιορισμένος, ούτως ώστε να εκμεταλλευθεί κάθε λεπτό με τον βέλτιστο τρόπο, προκειμένου να τραβήξει πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες του ζευγαριού, χωρίς όμως να αγχώσει ή να πιέσει το ζευγάρι.

4. Σας κάνει να αισθάνεστε άνετα; Είναι πολύ σημαντικό όταν έχετε κάποιον τρίτο ανάμεσά σας σε μια τόσο σημαντική ημέρα της ζωής σας να αισθάνεστε άνετα μαζί του. Ο φωτογράφος του γάμου σας θα είναι κοντά σας από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας, θα απαθανατίζει κάθε σας κίνηση, κάθε σας βλέμμα, κάθε σας συναίσθημα. Είναι επομένως απαραίτητο να είναι κάποιος που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα, που δεν θα σας αγχώσει ή δεν θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο. Ο φωτογράφος γάμου οφείλει να δουλεύει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, να αποτυπώνει ό,τι συμβαίνει, όπως συμβαίνει, με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο, αλλά συνάμα με άρτια τεχνική και άψογο επαγγελματισμό. Ως γνωστόν, δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες μοντέλα... Θα πρέπει λοιπόν ο φωτογράφος σας να σας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο να βγάλετε τις φωτογραφίες σας χωρίς να σας υποχρεώσει να κάνετε κάτι που θα αισθανθείτε άβολα. Βεβαιωθείτε ότι θα είναι κάποιος που δεν θα σας προβληματίσει κατά την διάρκεια της ημέρας και που θα σας αφήσει να χαρείτε την κάθε σας στιγμή, χωρίς να σας πιέσει ή να σας αγχώσει.

5. Μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά... Κάποια τελευταία μικρο-πραγματάκια που συνήθως κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να ρωτήσει, αλλά που όμως μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη συνεργασία σας με έναν φωτογράφο γάμου, είναι τα εξής:- Ποιο θα είναι το dress code του φωτογραφικού συνεργείου; Θα είναι κατάλληλο για την περίσταση ή απλώς καθημερινό και θα σας φέρει σε αμηχανία... - Τί χρονοδιάγραμμα παράδοσης ακολουθεί; Πότε δηλ. θα έχετε τα δείγματα των φωτογραφιών, πώς θα γίνει η επιλογή τους, πόσο χρόνο χρειάζεται για να σας παραδόσει τα άλμπουμ σας... -Είναι ευέλικτος κατά τη δημιουργία του άλμπουμ και επιτρέπει αλλαγές σε φωτογραφίες ή κάτι τέτοιο γίνεται κατόπιν χρέωσης; Επίσης, ποια είναι η διαδικασία κατά τη δημιουργία των άλμπουμ; Πρέπει να επιλέξετε εσείς φωτογραφίες ή τις επιλέγει αυτός για εσάς; - Η ποιότητα των ψηφιακών άλμπουμ που θα παραλάβετε είναι υψηλή; Ζητήστε να δείτε δείγματα ψηφιακών άλμπουμ και να μάθετε λεπτομέρειες για την κατασκευή τους, για τα χαρτιά που έχουν χρησιμοποιηθεί (πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας φωτογραφικό χαρτί για καλύτερη διάρκεια στο χρόνο), για την βιβλιοδεσία του άλμπουμ και για την ποιότητα των εξωφύλλων.

Έχοντας καλύψει όλα τα παραπάνω, θα είστε σίγουρα σε θέση να επιλέξετε τον σωστό επαγγελματία φωτογράφο για το γάμο σας... Έναν συνεργάτη που θα σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, άνεση και θετική διάθεση και που θα σας κάνει με ευκολία να αφεθείτε στην καλλιτεχνική του ματιά για να αποτυπώσει κάθε ξεχωριστή στιγμή αυτής της μοναδικής ημέρας...

Κύλιση στην Αρχή